Merisik Khabar

0
COM

"assalamualaikum, org kat sana ap khbar? sihat?"

Terpampang satu mesej di dada skrin telefon pintar. nama yg sudah lama tidak kelihatan.

"waalaikummussalam, sihat alhamdulillah. sahabat kat sana sentiasa sihat, kan? insyaallah sahabat dalam setiap bait-bait doa", jawabnya dengan ringkas.

"keadaan kat sana mcm na? oke?", sahabatnya bertanya lagi.

dia tahu sahabatnya ambil kisah berkenaan dirinya. dia tahu sahabatnya mengambil berat akan dirinya. namun dia tidak mampu. cukup disini.

"banjir dah surut. kali ni 4 kali banjir. banjir terakhir 2 minggu lps. kereta rosak masuk air", dia jawab dengan bersahaja.

"time kasih"

"sama sama", ringkas sekali lagi.

*jeda seketika.

"sy nk kongsi cerita"

"silakan", dia balas tapi penuh teliti.

sudah agak lama dia dan sahabat tidak bercerita. bukan kerana sibuk, tetapi masing-masing senyap tanpa khabar. dia pula semakin menjauhi sahabat itu, kerna dia sedar sesuatu. jika terlalu rapat, boleh mendatangkan kemudaratan.

"sy dah dpat result. alhamdulillah dapat pointer 3.81. utk sem lah."

dia panjatkan syukur kepada Allah kerna doa dia selama ini dimakbulkan oleh Allah. tidak penat berdoa, akhirnya membuahkan hasil. sahabatnya cemerlang dengan gelaran dekan. namun dia cuba sembunyikan perasaan girangnya itu. bimbang diketahui sahabat.

"alhamdulillah, ucap syukur bebanyak. bila kita berusaha, Allah akan bagi. Allah akan bagi mengikut kempuan kita dan menilai usaha kita. tahniah sahabat", dia cuba menenangkan perasaan gembiranya. sungguh, dia terlalu gembira cuma dia berusaha untuk sembunyikan.

"tp utk yg tkumpul, cgpa bru 3.64 je. sy kne usaha lagi", ujar sahabatnya lagi.

begitulah semangat sahabat itu. selalu menceriakan keadaan. selalu bawa aura positif. kekadang dia pun terinspirasi dari aura sahabat itu. tapi, dia cuba bertenang.

*hening seketika

"say something awak...", pinta sahabatnya.

*sunyi lagi

"tq sbb bagitau saya. tapi, nak tanya boley? dah kongsi berita gembira ni dengan org awak syg? especially kuarga awak. tapi saya pasti awak dah bagitau. kalo dah, awak patut bagitau org yg awak syg. not me sbb sy kawan je. jujur, saya epi cuma sekadar epi. tidak lebih n tidak kurang. tapi kalo awak kongsi berita ni dgn org awak syg terutama famili awak, mereka akan bagi hadiah. n semakin support awak. kalo bagitau sy, xde bnda sy blh bg. just listening. come from right ear and out from left ear. hoho, speaking. tapi, itulah hakikat. we are not more than just a friend. cuma sekarang sy lbh suka berdiam diri. itu yg tbaik bagi saya", dia berikan kata-kata muktamad.

*senyap

"cuba dengar lagu sahabat sejati. dari kumpulan nasyid kegemaran awak, unic. ia cukup bermakna. tq sbb sudi kongsi lagu nih di blog. saya dah baca setiap hari, hampir 3 atau 4 kali sehari. tiada ape utk saya komen", dia berkata.

telefon dicapai, recorder apps ditekan. lagu dimainkan, record berjalan.

*tamat

Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

C/O :
Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi

Contengan jalanan
Jam 0043
1 Januari 2015

Contengan jalanan

0
COM
"kau pernah kene reject?", kawan dia tanya.

Sunyi seketika

"pernah je. hehe. pehal?", dia jawab terus terang.

"makwe kau dah ada orang lain?", tanya lagi. dari alir mata, nampak galak mahu bertanya disitu.

"uis, ape main makwe ni? tak eh. aku tak pernah couple lepas kenal sorang muslimat ni", jawabnya spontan.

"haa...ni best ni. ce cite, ce cite", kawannya meletakkan pen. kerja ditangguh kerna mahu fokus pada cerita dia.

Dia gelak kecil.

"hahaha...nak cite ape?"

"everything bebeh"

"haha..okey. tp aku cite untuk kau jadikan pengajaran"

Pen diletak, dia palingkan muka menghadap sahabat dia.

"camne nak mula eh? aku dah banyak lupa. dah lama terjadi. hmm..okey, aku tahu nak mula kat mane. sebelum aku sambung degree, masa diploma dulu aku kenal sorg muslimat ni. cun doo. ada rupa, ada agama. cukup bagi aku jadikan bini. selama 3 tahun kawan. mula2 tu aku takde perasaan tp bila kita lama kenal hati budi, kita mula jatuh hati. hahaha...macam cite romeo n juliet tu. haha...tapi tak, kami tak camtu. aku kenal tp aku jaga batas percakapan kami. kami mesej tp jarang-jarang, selalu berkisar sal kesihatan and study je. mesej utk tny khabar. mmg kami so so soooo closed. sampaikan masing2 dah tahu akan suka satu sama lain", dia berhenti di situ.

"then? takkan camtu je? hero mesti kene main tembak-tembak dulu", sahabatnya buat gaya orang tembak gunakan pistol.

"kau nak backhand? hahaha. entah. lama berkawan. selama tu la aku mula minat dia. 3 tahun tunggu utk luah perasaan. tp mmg betul, dia pun ada bagi harapan sikit. so, aku pun terlalu berharap. mmg silap aku", dia menyambung ceritanya. kali ini lebih serius.

"lepas tu apa jadi?"

"aku hidup dalam meminati dia. sampai satu masa, aku dah sedia untuk luah perasaan. aim aku nak jadikan bini, tak mboh main-main dah. kerek giler masa tu. budak-budak tak matang lagi. kah kah kah", dia gelak mengenangkan kisah lucu itu.

"malam tu aku bagitahu semua isi hati aku. besar harapan tu. planning dah siap, lagipun aku bakal habis diploma. tapi, diploma tak jamin ape-ape, nak bagi makan anak orang lagi. lain la si dia ni, bakal cikgu. kuar je boleh keje. hehehe. sebab tu aku study sekarang. aim study ni bukan nak kawin pun, cuma aku minat belajar. dulu aim nak sambung degree sebab dia, sekarang aim nak sambung belajar degree sebab memang minat"

"kau tak habiskan lagi cerita. ni kalut cite sal degree. hehe", kawannya usik. gelak terburai.

"malam tu aku luah tapi dia suh aku tunggu jawapan dia. sejak tu dia mula jarakkan diri kot. pung pang pung pang....aku g beraya rumah dia. kenal kuarga dia. camtu la"

"sikit sangat. lagi...lagi...", kawannya pinta supaya dipanjangkan cerita.

"ntah, aku pun taktau nak cite pe lagi. lepas beraya tu, kami kawan still biase. oh ye, selama ini dia ade bagi warning jangan terlalu harapkan dia. tapi aku je, degil sangat. bila hati dah suka, buat ape pun tak apa", dia menyanyi mengikut rentak lagu kegemarannya.

"satu malam tu, dia cakap ada hal penting nak bagitahu. aku dah dapat agak. so, aku keep on dengar. dia cakap dia x dapat pilih aku coz...ntah...banyak sebabnya, cuma aku malas nak ingat. agpun, yg aku ingat satu je sebab. dia tak pilih aku sebab dah ada orang lain. she said that she felt in love with him and still waited for him to respond. if that guy respond, she want that guy see her family", speaking sikit.

"ooo...silap kau. dah orang letak tanda amaran awal-awal, kau still berharap kenapa?", sahabatnya membidas.

"hoho. ntah, aku mana tahu jadi camtu. aku memang kecewa giler. for second time dalam hidup aku, aku terlepas orang yg aku sayang. perit doo...tapi biarlah. aku jarakkan diri dengan dia. supaya dia tidak bayangkan aku, supaya aku boleh hilang dari ingatan dia. aku bukan jenis perampas kasih sayang orang. aku memang mudah mesra, she said i'm good listener. hehe. tapi siyes doo, kekadang aku rindu dia. rindu sangat. lepas aku x contact dia, banyak kali doo aku check phone kot2 dia mesej n tukar fikiran ke. tengok wassap dia. tengok gambar dia", dia membebel. lagaknya seperti orang tua.ً

"giler, teruk gak kau ni", sahabatnya mencemuh. hendak tergelak, takut sahabatnya terasa hati.

"memang pun. orang tengah sedih. dua minggu aku sedih. tapi aku tersedar, tak guna harapkan orang yg x menghargai kita. lepas tu aku cuba berubah. walaupun rindu n cinta aku kat dia bersatu, tak akan dapat lawan cinta Allah kepada aku. setiap kali lepas solat, aku doa banyak2 supaya Allah beri kekuatan kat aku untuk lupakan dia. aku ingat lagi, Allah permudahkan jalan. aku mampu lupakan dia. tapi, kekadang tu memang la rindu. tapi kalo rindu sangat, aku doa supaya rindu ini dipadamkan. aku taknak dia tahu. sebab aku taknak kacau hubungan orang", dia bercerita lagi.

Diam seketika.

"kau hebat sebab mampu kawal perasaan", sahabatnya bersuara, kagum.

"tak eh. kekadang pun bila bersendirian, aku still ingat dia. camne dia senyum, camne dia bergurau. tapi aku doa supaya semua ni dapat dilupai. sikit-sikit tu biaselah, kita manusia ada hati n perasaan. tak semua kita boleh remove", dia senyum melihat sahabatnya memandang kagum terhadapnya.

"kau jadi kaunselor aku boleh?", kawannya senyum kambing padanya.

"nak kene luku? haha...boleh bebeh. anything for u", dia senyum.

*tamat*

Entry that I wrote for you, my beloved friend.

Special dedicated to my beloved friend who manage to have me in his/her side when I need shoulder. now, he/she will be taken. hehe, good luck my friend :)

Nota kaki.

Ketahuilah, bila kau lepaskan seseorang demi Allah, Allah akan ganti dengan lebih baik. Tapi, jangan kau cari cinta manusia kerana manusia selalu kecewakan kita, tapi cari cinta Allah. Dengan izinNya, Allah kembalikan cintanya. Dan Allah anugerahkan lagi cinta manusia yg terbaik utk kita. Bagaimana aku tahu?

Kerna, aku sedang alaminya.
Kerna, Allah hadiahkan seseorang yg lebih baik dari sebelumnya.

Bunga

0
COM

"kawan, pernah tengok air mengalir?"

"pernah"

"air ni...dia tetap tenang mengalir. walaupun ade sampah, air tetap mengalir"

"begitulah kehidupan. hayat akan terus berlalu. walaupun ada ujian dan dugaan, hidup perlu diteruskan"

*sunyi

"kawan, kau pernah terpikir kenapa pokok ros berbunga banyak?"

"tak"

*tarik nafas panjang

"kawan...perasan tak pokok bunga berbunga banyak. tp dlm banyak-banyak, ada bunga yg cantik, ade  yg layu. ade gak bunga yg biase-biase je"

*senyap

"kawan, sebenarnye pokok tu diibarat masyarakat. bunga-bunga tu semua di ibarat muslimat. ade yg bunga cantik, ramai digilai kumbang. ade yg bunga yg layu, dibiarkan begitu. ade gak bunga yg biase-biase je"

"ape kena mengena pokok dan bunga?"

"kawan, bunga yg cantik tu semestinya bunga baik. tp bunga yg layu kebiasaan dr baka yg kurang baik. tp, bunga yg biase-biase ni sebenarnye yg kumbang tak nampak. malah tak pandang pun"

"kawan...kau dah jumpa satu bunga yg biase-biase namun dr pandanganmu tu bunga yg cantik. bila kau ingin dekat dgn dia, kau lihat ade kumbang lain. agak-agak kau nak dekat lagi?"

"mungkin tak"

"hmm...betul. mungkin tak. jadi, cukuplah kau ingat masa lepas. bunga tu bukan milik kau. tapi milik kumbang lain. kau kene ingat, bukan satu pokok ros dlm dunia ni, masih banyak lagi. kalau kau x jumpa bunga kau kat pokok ros tu, terbang ke lain. tinggalkan segala pencarian(kenangan) kat pokok tu. mulakan langkah baru ke pokok lain. mulakan pencarian baru."

"kawan, Dia x jodohkan kau dgn dia ade sbbnya. jgn kau fikir, tp teruskan berjalan. biarkan dia kat situ. dia hidup bahagia, kau menderita seksa. mane untungnya kawan? biarkan dia. baik kau cari org lain yg hargai kau, dr tunggu org yg x menghargai kau. okey bro? chillax sikit"

*senyum tawar

"ala...Allah tahu kau sayang giler dekat dia. tapi Allah nak kau rasa kecewa giler bila tak dipilih. supaya kau sedar, semua tak berlaku tanpa rancangan Allah. kau lak jangan menagih pada dia. cuma, bagi pendapat aku kau berserah pada Allah bulat-bulat. berdoa supaya kau dijauhkan dr perasaan, supaya dia lupakan kau n kau lupakan dia. berdoa supaya kau tabah dlm kehidupan. jgn jd hidung mancung, pipi tersorong-sorong. dah org taknak. siap delete kau, jangan menagih. berdoa tu kuncinye. lupakan segalanya, jadi spt air yg tenang mengalir. olright sayang?"

"okey.."

Setelah 3 tahun, baru ku tahu ku terlalu mencintainya...

Rindu

0
COM

"kau rindu?", dia tanya.

"rindu sangat", kawan dia jawab.

"kenapa rindu?"

"dah lama aku minat dia, last-last melepas"

"ooo...biase la bro. kau pun hati tisu sangat pehal?"

"sejak kurang msg ni, aku doa supaya hati aku tabah. and doa supaya dia didelete dr ingatan"

"bagus la. sepatutnya kau kena rindu Allah dulu, Rasulullah, famili, kekawan. baru last sekali kau letak dia"

"aku baru sedar. Insyaallah lepas ni aku ikut urutan betoi. and aku letak dia dlm doaku selalu. alwayzz"

"jiwang pulak. nak backhand?"

Pilihan 1

0
COM

"kau pernah tengok strawberi?", tanya dia kepada kawannya.

"pernah", jawab kawannya selamba.

"warna ape?", soal dia lagi.

"belum masak warna hijau, dah masak warna merah", jawab kawan dia acuh tak acuh.

"kau pernah rasa buah strawberi?", tanya dia lagi.

"pernah", jawab kawannya selamba.

"rasa ape?", soal dia lagi.

"kalo belum masak rasanya masam. kalo dah masak, ada yang masam ada yang manis", jawab kawannya kali ini bersungguh sikit.

"jadi, gitulah cinta. masa mula-mula nak tacle memang rasanya masam sebab kau asyik kene reject. dia tu buat-buat sombong. muslimat katakan, perbuatan kelakuan percakapan kemaluan semua dia jaga. tapi bila dah dapat, kau orang paling bertuah sebab kau dapat sorang bidadari", dia bagi jawapan.

"tapi dia tak mahukan aku", luah kawannya.

"tak apa. kau dah pilih yg terbaik. kali ni keja Allah. kau banyakkan berdoa. biar Allah buka pintu hati dia tu. cinta tu tak boleh dipaksa. kalo jodoh kau, InsyaAllah Allah tetapkan yang paling baik untuk kau", terang si dia.

*hening*

"kau kena serahkan pada Allah. jangan risau. kau kenal kak rahimah fitrah, kakak pu rahmat? tak kenalkan? memang sebab dia tak femes pun(hehe). dia cakap perasaan cinta tu bukan setakat suka laki or perempuan. ia lebih dari itu. cinta yg betul tu membina peribadi diri yg lebih baik dari sebelumnya. aku tengok sejak kau kenal dia, kau dah banyak berubah. baguslah", terang dia panjang lebar.

"nasihat aku, perbanyakkan doa n solat hajat. kau ade dalam hatinya cuma belum sampai tika saatnya. bila? hanya Allah saje yg tahu", ayat diakhiri dengan harapan.

"terima kasih kawan", si dia tersenyum.

Kisah jasad yang mulia

0
COM
Kisah jasad yang mulia.

1. 'Pedang Allah' Khalid al-Walid tidak pernah kalah dalam siri sejarah peperangan beliau sewaktu belum memeluk Islam dan tika memeluk Islam. Sahabat bertanya bagaimana kamu melakukannya, lalu Khalid al-Walid membuka serbannya lalu beliau menunjukkan 3 helai rambut Rasulullah.

2. Tika Rasulullah bercakap, ada sahabat yang duduk berdekatan dengan Rasulullah agar air liur dari mulut Rasulullah terkena muka sahabat.


3. Ada sahabat Rasulullah yang punyai anak perempuan yg kasar/berperwatakan kasar. Lalu si sahabat tersebut datang mengadu kepada Rasulullah. Lalu Rasulullah mengambil roti dan dikunyah, lalu roti tersebut diberikan kepada sahabat tersebut utk diberikan kepada anak perempuan. Keesokan, anak perempuan berubah.

4. Dalam satu peperangan, tika itu ketiadaan air utk minum. Lalu Rasulullah merendamkan tangan dalam air yg sedikit, lalu diangkat tangan baginda. Maka keluar air dari celah-celah tangan Rasulullah.

5. Zaman sekarang, masih terdapat beberapa barangan milik Rasulullah. Persoalannya, adakah betul barangan tersebut milik Rasulullah? Jawapannya betul kerana zaman kegemilangan Islam kerajaan Umayyah, Abbasiyyah dan Uthmaniyyah, mana-mana pemerintah yg diangkat dan ditabalkan menjadi sultan/penguasa, beliau/baginda perlu memegang salah satu barangan milik Rasulullah sebagai simbolik.

6. Kisah jasad mulia yang hampir dicuri oleh 2 orang Nasrani. Terjadi tika zaman pemerintahan sultan Nuruddin Mahmud Zanki yang memerintah di Syria. Kisah yg hebat oleh sultan soleh.

Jom kuasai sirah Rasulullah. Kita adalah umat baginda. InsyaAllah.
Allahumma solli ala saidina muhammad.

Bintang Syurga - Tribute untuk Shaifullah Idlan

2
COM



Gambar yang menyimpan sejuta makna
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
May 13, 2014



------------------------------------------------------------------------------------------------------------
May 14, 2014

Mesej sahabat masuk, mata melirik mesej tersebut. Berkali-kali. Ah! Gurauan semuanya. Mana mungkin insan ini 'pergi' sedangkan semalam beliau sempat berceloteh. Namun, jauh disudut hati. Ya Allah, katakan berita ini tidak betul. Ya Allah....

Panggilan masuk, tapi tidak sempat diangkat. Namun aku kembali menelefon empunya. Diangkat panggilan.

"Helo Muhaimin, betul ke Shaiful dah takde? Nape Muhaimin? Bila?", soalan tersebut sangat menusuk umpama merodok perutku.

"Iye, taktau. Nanti saya bagitau balik", tenang lagi. Bersangka baik.

Kaki melangkah laju dari kelas ke KK5. Dipertengahan jalan, sempat jumpa seorang senior. Katanya, arwah sudah pergi kerana eksiden. Hati mula gundah gulana. Pelbagai perkara menerjah masuk ke fikiran.

Kaki mempercepatkan lagi langkah. Nombor dicari. Fikiran melayang, tempat praktikal belum cari, kad hijau CIDB tak amik lagi. Datang pula berita sedih ini, tabah Muhaimin, tabah.

Mesej dihantar.

"Ashraf ada depan PAP", katanya menunggu kereta.

Aku tahu, mereka sedang berkumpul untuk bergerak ke rumahmu. Bukan untuk beraya, tapi untuk melawatmu. Buat kali terakhir.

Sampai tempat mereka berkumpul. Berbincang.

(saat ini, aku tidak mampu menulis. kronologi boleh baca dalam blog ashraf azahan)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hingga saat ni, aku masih merasakan dikau sentiasa berada di samping kami. Sering kali terlihat dirimu dimana-mana. Hari ini, 25/5/2014. Sudah 2 minggu kau kembali menemui Pencipta. Sedikit demi sedikt aku dapat melupakan sahabat ini. Ukhwah yang terjalin, hanya Tuhan yang tahu. Beliau hadir tika aku keseorangan, bertanya khabar tika aku dalam kesusahan dan kesakitan, pergi tika aku mula mengenal dunia dan mengenal erti manisnya berjuang dalam Islam. Allah sayangkan dia. Allah mahu sahabat-sahabat Shaiful tahu erti perjuangan yang arwah bawa. Allah mahu sahabat-sahabat dia lebih giat berdakwah membawa risalah agung ini lebih hebat dari usaha arwah.

Alhamdulillah, kami pun telah selesaikan amanah terakhirmu semalam. Semoga engkau tenang di sana. Disana nanti, engkau tersenyum melihat kami. Kami pasti, engkau juga menanti kami dengan penuh gembira.

Sungguh, setiap kali mengingatimu. Mengalir air mata ini. Engkau ibarat seorang abang yang penyayang kepadaku.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
May 17, 2014

CORETAN BUAT ANAK-ANAK AYAH (ALONG DALAM KENANGAN).
Sewaktu ayah ingin mencari ibu buat anak-anak, ayah inginkan seorang ibu yang boleh dibentuk dan seterusnya boleh mendidik anak-anak. Wanita idaman ayah telah ada ciri-cirinya. Akhirnya ayah berjumpa mama yang ayah yakin telah memenuhi ciri-ciri tersebut.
Selepas perkahwinan ayah dan mama, ayah bertekad untuk mencari kehidupan sebenar berlandaskan Islam. Selalu ayah pergi mendengar kuliah dan ceramah. Ayah selalu menyebut pada mama untuk mati syahid. Mama tak faham apa-apa. Ayah beli buku-buku agama untuk ayah dan mama membacanya. Akhirnya mama faham.
Tanggal 7 Ogos 1992, (22 tahun yang lalu) along dilahirkan di Hospital Universiti Kubang Kerian. Betapa seronoknya ayah apabila lahirnya anak pertama. Along diberi nama dengan persetujuan mama. Shaifullah Idlan. Ya… Shaifullah bermaksud Pedang Allah.. dengan semangat jihad, ayah menamakan along dengan nama tersebut. Ayah nak anak-anak ayah berjihad kerana Allah.
Pertama kali balik ke kampung untuk tatapan keluarga yang lain ialah tiga bulan kemudian. Semasa sedang menunggu bas, Along telah membaca semua tulisan pada papan tanda dengan sebutan yang tidak difahami oleh sesiapa. Setiap kali tunjukkan papan tanda, Along akan baca. Pada waktu malam, ayah dan mama bergilir-gilir menjaga Along kerana Along nak ada orang bercakap dengan along. Sehinggakan ayah terpaksa pasang radio kuat-kuat di tengah-tengah malam. Ayah masih ingat belon angin arnab yang digantung ditengah buai. Along bercakap dengannya apabila belon angin arnab itu bergerak.
Along seorang anak yang comel. Along boleh bercakap ketika umur dua tahun. Agak lambat. Along boleh membaca berkat didikan mama ketika berumur 4 tahun. Along boleh baca quran pun mama yang ajar. Along suka membaca. Setiap kali Along berjalan dekat kedai, along akan berhenti apabila nampak buku. Maafkan ayah along sebab selalu marah along setiap kali kita pergi ke rumah orang. Sebab along suka ambil buku-buku yang ada untuk dibaca.
Semasa sekolah rendah along selalu bangun malam untuk menyiapkan kerja sekolah. Along usahakan sendiri. Maafkan ayah along.. ayah tak hantar along ke kelas tambahan sebab ayah nak along solat maghrib di surau, membaca Quran dengan mama dan ke surau pula untuk solat isyak berjemaah. Along selalu memikirkan sesuatu yang ayah sekeluarga tak faham apabila along bersendirian. Ayah paksa along dan angah bergilir-gilir azan di surau. Ayah rotan along kalau balik lebih jam 6.30 petang. Sepanjang hidup, Along dan adik-adik tak boleh tengok TV tanpa kebenaran ayah. Tahniah along kerana dapat 5A dalam UPSR.
Along diterima masuk ke Sekolah Intergrasi Kuantan. Ayah tak mahu along berjauhan sebab along masih belum pandai berdikari. Along dihantar ke SMA Padang Tengku. Ayah mahu along menguasai agama dengan lebih mendalam. Along berjaya dengan cemerlang dalam PMR, SPM dan SMA. Along.. ayah menangis selepas memukul along didepan kawan-kawan sebab along mula merokok. Ayah haramkan rokok dalam keluarga kita. Alhamdulillah… along dah tinggalkan benda haram tu. Maafkan ayah kerana paksa along buang baju MU yang along beli. Ayah tak suka lambang tersebut meresap dalam pemikiran along.
Setiap kali along balik ke rumah, ayah suruh along kutip sampai sekeliling kuarters. Dah besar pun kena kutip sampah. Along mengadu pada mama. Bila berjuang jangan malu buat perkara-perkara yang kecil. Itu tekad ayah. Bila masuk Kuliyyah Pekan, ayah pesan pada along. Bantu bangunkan kuliyyah. Mungkin along tak faham lagi arahan tu. Habis kuliyyah, along diterima masuk ke UMP dalam bidang lain yang diceburi. Ayah suruh along fikir betul-betul. Bila along dapat USIM, ayah suruh along fikir sekali lagi. Along masih nak duduk UMP sebab dekat USIM dah ramai ‘ustaz’. Semua redha dengan keputusan along.
Masuk UMP ayah wajibkan along masuk program jemaah. Along banyak cerita tentang program. Ayah bersyukur. Sekurang-kurangnya along selamat bila duduk dalam jemaah. Satu ketika dalam mesyuarat DPPNP Ust Azmi Dibok menyebut anak-anak pemimpin yang aktif jemaah satu persatu. Nama along tak ada. Ayah suruh Ust Azmi cari along. Alhamdulillah… along di landasan yang betul. Ayah bersyukur sekali lagi.
Sepanjang di UMP along menyertai banyak program baik dalaman mahupun luaran. Kita selalu berbincang pendekatan dakwah. Along anak ayah. Pemikiran along sama dengan pemikiran ayah. Cuma along lebih kehadapan. Kadang-kadang ayah tak tahu pun apa yang along buat. Kadang-kadang ayah tegur along kerana sibuk mengalahkan ayah.
Pagi 14 Mei 2014 jam 8.17 pagi, ayah dapat panggilan dari seseorang menyatakan along kemalangan dekat JKR temerloh. Ayah minta dia hantar along ke hospital. Ayah fikir along hanya cedera ringan sahaja. Ayah terus hubungi Paksu Man. Minta tolong tengok along kat hospital. Ayah ambil mama kat kantin sekolah dan pesan pada angah tolong bawa balik adik-adik sekiranya berlaku perkara yang lebih parah. Ayah pujuk mama dengan mengatakan kecederaan biasa sahaja walaupun air mata mula mengalir. Ada sesuatu yang tak kena. Ayah dan mama tahu lambat bahawa along dah tak ada sedangkan orang lain ramai dah tahu termasuk adik-adik. Semasa ayah dan mama dapat tahu, ayah dan mama terus menyatakan along adalah anak yang soleh, along pejuang Islam. Innalillahi wainna ilaihiraajiuun….
Semasa melihat along kali pertama di bilik jenazah, ayah tak rasakan along dah tak ada. Ayah tak menangis kerana walaupun cedera parah, tetapi along macam biasa sahaja. Doktor berbincang dengan ayah beberapa perkara. Selepas post mortem, ayah mengalirkan air mata buat kali seterusnya kerana along cedera dengan agak teruk. Ayah balik sebentar ke rumah untuk solat zohor, ayah periksa bilik along. Ayah jumpa buku “Di sebalik Ikhwanul Muslim” di sisi bantal along. Ayah bangga. Bilik along wangi tidak seperti biasa.
Along… selepas sembilan jam barulah along diminta untuk dimandikan. Sewaktu ayah menguruskan jenazah along, ayah rasakan along hanya tidur. Ayah membelai rambut along perlahan-lahan. Tahniah along, sebab tiada najis semasa dimandikan. Along sentiasa wangi. Darah masih mengalir walaupun banyak kali dibasuh. Along kelihatan seolah-olah senyum. Ketika ayah mewudhukkan along, tubuh along lembut sangat memudahkan tanggungjawab ayah. Mata along seolah-olah mengeluarkan air mata.
Along disolatkan oleh ramai kenalan baik di hospital mahupun di masjid baru kg. jengka. Tanpa diduga juga solat jenazah along diimamkan oleh beberapa orang ulama. Diantaranya tuan guru Dato Tuan Ibrahim Tuan Man dan Tuan Guru Haji Mohd Baqi Othman. Berbahagialah along dengan berkat dari Illahi. Ramai yang cemburu pada along. Sepanjang perjalanan dan pengkebumian along, langit mendung dan kadang-kadang hujan gerimis. Seolah-olah along direstui.
Ayah membaca facebook, whatapp, yang dikirimkan kepada along. Tahniah along.. tahniah.. along didoakan oleh sahabat-sahabat seperjuang. Terima kasih kepada rakan-rakan along kerana menjadi sahabat kepadanya.
SEMOGA TENANG BERSAMA ILLAHI. JUMPAMU DISYURGA

Rozlan Bin Yaakub (Ayah Shaiful)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bulan 6/2011

Tinggal seminggu sahaja lagi untuk aku, genap 3 tahun berada di Universiti Malaysia Pahang. Kali pertama melangkah, rasanya seperti akulah orang kampung paling berjaya. Tanpa tahu erti duri dan rimba, tanpa tahu lautan bakal melanda.

Masuk ke sini, aku ditegur oleh senior-senior yang baik. Antara yang aku ingat adalah akhi Fazli Halim, akhi Faruqi Zahari, akhi Hafifi, akhi Irsyad, arwah akhi Aman dan ramai lagi. Akhi Fazli Halim sempoi sahaja, tidak tampak seperti YDP MPP UMP tika itu. Arwah akhi Aman juga sempoi dan bersahaja.
Selepas itu aku dikenalkan dengan Sahabat Masjid (Saham) UMP. Wadah perjuanganku. Tika aku terkapai-kapai dalam suasana asing, mereka berikan nafas baru.
Belum pun sampai seminggu, aku sudah punyai kawan dari serata negeri bahkan Sabah Sarawak. Detik itu juga, perkenalan aku dengan arwah Shaiful Idlan melalui rakanku, Maghribi Selamat. Alhamdulillah, bergerak kerja dalam Kelab Bahasa arab selama 2 tahun. Selepas itu, bergerak kerja bersama-sama dalam Saham. Detik indah bersamanya.
Sungguh, aku rindu saat itu. Saat dimana mereka-mereka mengingatiku kepada agama berada sekelilingku. Kini, arwah akhi Aman DX dan arwah Shaiful idlan sudah merantau jauh.
Ini adalah serba sedikit pengenalan dan perkongsian pengalaman aku dengan arwah, bergerak kerja dalam program, gerak kerja dakwah kerana dirinya insan yang hebat. Sungguh! Allah menyayangi dia.

Semoga dirimu dalam di sana. Al-Fatihah.

Untitled 2

0
COM
[Untitled 6]


"Betul ke keputusan ko nie?", tanya Ali meminta kepastian. Terbeliak mata Ali, sukar mempercayai.

Tampak di muka Aiman ke'serius'an mengambil keputusan ni. Sukar, memang sukar.

"Ye Ali. Aku tekad. Cukup sudah. 6 tahun sudah." berat benar Aiman mahu melepaskan jawapan tersebut. Umpama seguni beras di atas belikatnya.

"Sahabat, aku sokong ape saje kau buat. aku tetap bersama." balas Ali. Dia faham benar keadaan itu. Susah bebenor nak buat keputusan.

"Jadi, sekarang ape kau nak buat?" tanya Ali.

Aiman sekadar melihat. Ditarik nafas sedalamnya. Bangun, berjalan penuh longlai ke mejanya lalu digapai telefon bimbit. Nombor si dia dicari.

"Ali, betul ke ape aku buat?" tanya Aiman sekali lagi, meminta kepastian dari sahabat dunia akhirat tu.

Ali tersenyum. Lalu, " wahai sahabatku, dengarlah ayat ini..."

Firman Allah, yang bermaksud :

"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang sangat buruk." (Surah al-Isra’ : 32)

Aiman hanya senyum tawar. Benaknya ligat memikir. Henfon masih digenggam erat.

"Ya Allah, bantulah hambaMu ini. Berat benar rasanya."

Jari menekan butang henfon, nombor si dia dicari.

Truuuttt......truuuttt......

"Helo??...." terdengar suara si dia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.” (Surah al-Ra’du : 28)

Rasulullah S.A.W. juga telah bersabda:
Bahawasanya di dalam tubuh badan manusia ada seketul daging. Apabila ia baik, baik pulalah seluruh badan, tetapi apabila ia rosak maka rosak pulalah seluruh badan. Ingatlah ia adalah hati. ” (riwayat Bukhari Muslim)

Aiman tenang menghirup udara segar. Sebulan lagi dia bakal menamatkan degree Mekanikal di UMP. Matanya menghadap tasik. Terbuai mimpi. Ali hanya senyum melihat kelakuan Aiman yang kekadang senyum. Kekadang ketawa.

"Ali, terima kasih. Lepas peristiwa tu, aku dah tinggalkan jauh dunia silam. TQ gak sebab ajak aku masuk usrah." Aiman tersenyum meleret.

"Takde pape la bro. Biase je. Kau kan sahabat aku dunia akhirat." Ali membalas. Cermat benar dia mengatur ayat. Takut-takut tersalah cakap, maunya hati berdarah lagi.

Tetiba, henfon bergetar. Panggilan masuk. Aiman melihat pada skrin henfon. Nama si dia....

"Ali, tengok." wajahnya sedikit gusar.

"Angkat la Aiman. Mungkin ada hal penting. Hasbunallah wa ni'mal wakil." jawab Ali penuh tertib.

Jari melirik ke butang call on henfon.

"Helo awak? Assalamualaikum...ape khabar?" ceria suara si dia.

"Walaikummussalam, khabar baik. Ye saya, nape?" tenang suara Aiman membalas.

"Study camne? Okey?" soalan diajur bertubi-tubi.

"Alhamdulillah, okey je." sekali lagi Aiman membalas. Sungguh, dia rindu suara tersebut. Tapi disimpan sedalam-dalamnya.

"Aiman, Ain nak bagitaw sesuatu...." akhirnya terluah juga hasrat gadis manis tersebut.

"Silakan..."

"Aiman....ummi dan abi nak jumpa. Diorang nak kenal Aiman lebih dekat." akhirnya terluah juga ape yang dipendam selagi 6 bulan sejak dari putus dahulu.

Hening.....

"Maha suciMu, aku dipertemukan sekali lagi dengan si dia dalam redhaMu." kata hati Aiman menjerit. Bersyukur, sebak, sedih, terharu, gembira.

Coretan Bebas 2

2
COM


[Coretan Bebas 2]

"nak g mana tu?" buat-buat tanya. padahal aku dah sedia maklum.

"awek ajak aku kuar. katanya nak g tengok wayang. first date kiteorang sem ni" sekadar menjawab hangat-hangat tahi ayam.

"ooooo...." aku memuncungkan mulut mengikut bunyi perkataan.

"kau ada nak beli pape tak? lepas tengok wayang, aku ingat nak masuk kedai alat tulis kejap. lepas tu balik la"

"takde kot. dah ada semua dah" aku balas soalan tu. tertib. tidak mahu membidas.

"okey bro. oh ye, aku mungkin balik petang ni. ko ada nak kuar ke petang ni?" dia tanya, minta kepastian.

"aku kuar kejap" jawab tanpa tengok muka.

"kuar? kuar mana bro?" dia bertanya. seolah-olah suatu yang pelik kalau aku kuar dari bilik.

"naqib aku, nak bawak usrah kami g kuantan. lepas asar dia cakap nak main boling. maghrib n isyak jemaah di teluk cempedak. lepas tu, dia nak belanja kami seusrah makan ikan bakar dekat kuantan tu" aku jawab bersahaja. aku perlahankan suara supaya tak nampak terlalu gembira.

"oh...ye ke? abg naqib kita?" dia bertanya.

"pembetulan, bekas abg naqib kau. sebelum kau putuskan untuk kuar dari usrah. kami tak marah n tak pernah marah. n sentiasa mengharapkan kau kembali" aku cuba tekankan suaraku.

"insyaAllah...." terus dia beredar.

"sahabat, semoga kau kembali dalam bulatan kegembiraan kami. kehilangan kau seorang, umpama kehilangan sebutir permata ummah" bisikku dalam hati. tanpa aku sangka, hati ini sebak.

[coretan bebas 1]

6
COM
"nape muram?" aku bertanya.

"markah kuiz 1,2 aku rendah. macam nak failed je" dia menjawab. ada nada kecewa di hujung ayat.

"hey, watch your mouth! bukannya kau failed terus subjek nie. kau dapat markah kuiz rendah je. biasa la tu. kau ingat thomas edison buat mentol terus menyala?" aku bagi teka-teki tapi mendalam maksudnya.

"kau cakap senang la. kau otak math. aku otak melukis. dalam kelas tadi entah apa encik tu ajar. aku asyik melukis je" dia berterus-terang.

"haa...tau pun salah. habis, taknak ubah diri ke?" aku bagi ayat sebijik kene atas muka (hahahaha...ketawa geli hati dalam hati).

dia berpaling kearah aku dengan muka macam atok tua baru bangun tido.

"amboi, kau nak tolong aku ke sindir aku?" kata-kata yang sedikit ditekan penghujung. ada nada tak puas hati.

"come on bebeh! kau tau kan aku suka kenakan kau dulu baru bagi nasihat. hehehe. listen listen listen! aku nak bagi satu potongan ayat nie" aku balas. nak cover takut aku pulak kena fire.

"kau nak buat parody? nak aku lempang? aku tengah susah ati nie" dia mula angin.

aku ketawa.

"takdelah. dengaq ni bukak Quran tafsir kau tu, tengok surah al-Ra'd ayat 11" aku menyuruhnya.

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka" (surah al-Ra'd ayat 11)

"kau nak markah naik and gempak kan? Mulai sekarang, kau belajar betul-betul. lepas tu kau cuba jangan main-main dalam kelas, fokuusssss...."
berceramah kejap. bagi kesedaran sivik.

"iyelah. baru aku ingat ada ayat nie. tq buddy!" dia senyum.

"esok ada kelas circuit analysis 1 kan? sebelum masuk kelas pukul 2, aku nak kau tunggu aku dekat pondok depan makmal komputer fakulti kita. aku nak ajar sikit sebeblum ko masuk kelas" perintahku. entah dari mana datangnya suruhan tu (hehehehe...)

"tapi malam ni, ko kene tolong aku buat benda alah nie. aku dah jeng kepala. tolong aku lukis gambar plantation ni. dari tadi aku aku buat, tak siap-siap"

"beres bos! hehehe. tq sahabat" dia tersenyum menampakkan gigi yang rongak.

Untitled 1

0
COM
Contengan Satu, 8.32 am (Februari 24, 2013)

Saja-saja mencoret post supaya tidak hilang idea :)


Devotees - Mahar Cinta

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara di hatiku melagukan rindu
Kiranya engkau mampu mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terucap

Pasti dirimu kan memahami
Harapan kasih yang terbina
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu





Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara dihatiku melagukan rindu
Kiranya engkau bias mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terungkap

Pasti dirimu dapat melihat
Rahsia kasih yang terpendam
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu
Selamanya..



Contengan peribadi. Hehe. Saya minat lagu ni. Tajuk dia Devotees - Mahar Cinta. Entah nape, bila dengar. Rasa menyirap dalam jiwa ni. Aish... Hahaha :D

Part paling saya suka, part lagu "Bukanlah aku sengaja..."

Satu perenggan tu paling best. Sebabnya lirik dia dekat je maksud dengan kita. Dekat camne? Ok, dalam bahasa mudah kita suka orang tu, tapi kita rahsiakan sampai suatu masa baru kita bagitau dia. Kita rahsiakan pun sebab faktor diri kita yang masih x sempurna(mungkin) atau masalah-masalah luar dugaan macam masalah belajar. Tapi, kalau kita bagitau sekarang. Kita takut bertepuk sebelah tangan dan takut tak diterima? Jeng, jeng, jeng...*angkat kening.

Tapi, dalam situasi lagu diatas. Dia tak bagitau si perempuan tu sebabnya dia tau kelemahan diri dia. Dia takut si perempuan tak dapat terima dia. Sebab tu dia hindarkan segala perkara yang menyebabkan hati dia terarah kepada perempuan tu dan fokus belajar. Impian dia, bila habis belajar, dah dapat keje yang best, nanti dia dapat pinang si perempuan tu. Cecece...cam drama korea *korea?blurrrr~~~

Lagu ni sama dengan situasi saya. Hahahahahaahahahaha :D


Fuhhh....penat explain. Hehehehe.

Lagu ini dikongsi sahabat di FB. Tak sangka ada lagu camni. Lama dah cari. Dia share, saya amik dengar. Lex je. Setiap hari saya putar-putar-putar dengar lagu ni. Hehehehehe...



Bidadari Dunia

0
COM

Nazrey Johari - Muslimah (Aug 23, 2011)

"Oh muslimah

Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu"


Entri yang saya kira menarik untuk dikongsikan. Bayangkan, Islam mengangkat darjat seorang perempuan setinggi-tingginya daripada dipijak oleh golongan bangsawan tika zaman jahiliyyah berleluasa.

Lihat sahaja sejarah, Saidina Umar al-Khattab sebelum keislamannya pernah menanam anak perempuan beliau yang baru lahir kerana terpengaruh dengan propaganda dan dakyah masyarakat jahiliyyah dengan sebaris ayat, "Malu punyai perempuan mahupun wanita dalam kalangan keluarga". Tapi, Islam datang lalu mengubah imej dan peribadi Saidina Umar al-Khattab menjadi seorang yang tegas dan memelihara hak wanita di zaman pemerintahannya.

Assalamualaikum wrt kepada pembaca sekalian :)

Rasa rindu bersarang di hati
Ingin melihat pena menari
Bukan karya sekadar luahan nurani
Supaya senang hati jiwa ini


"Oh muslimah

Berbahagialah kau telah dilahirkannya dengan mulia"

"Subhanallah
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati"

Selalu kita dengar satu frasa ayat "Perempuan ni, kalau belajar tinggi-tinggi pun akan masuk dapur". Pada keadaannya, tepat dan betul. Tapi tengok pada sisi Islam. Frasa ini seolah-olah merendahkan martabat ilmu itu sendiri.


Firman Allah dalam surah al-Mujahadah ayat 11 :

“Diangkat oleh Allah orang yang beriman daripada kamu dan orang-orang yang berilmu dengan beberapa darjat.”


Pakej wanita yang lengkap adalah : Wanita/perempuan yang berilmu + yang pandai menguruskan dapur + pandai mengambil hati suami dengan masakan. (Nak cari yang camni la nanti. Hehehehe)

"Oh muslimah
busanamu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya"

Firman Allah dalam surah al-Nur ayat 31 :

“Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.


Aurat wanita adalah seluruh anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya. Leher dan rambutnya adalah aurat di hadapan lelaki ajnabi (bukan mahram) walaupun sehelai. Pendek kata, dari hujung rambut sampai hujung kaki kecuali wajah dan dua telapak tangan adalah aurat yang wajib ditutup

"Oh muslimah
kau rajin memuji
Islam kau jadikan ikutan sejati"


Ikutan sejati...

Sabda Rasulullah saw :

"Aku tinggalkan kamu dua perkara, kamu tidak akan sesat selama mana kamu berpegang dengan kedua-duanya, iaitu kitab Allah (Al-Qur’an) dan sunnahku.” (Hadis Riwayat Malik bin Anas)


"Oh muslimah

memandangmu menyejuk hati
menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah indah peribadi
Tulus hatinya"


Rasulullah saw bersabda :

"Dunia ini adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah." (Hadis Riwayat Muslim)


"Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmahMempertahan kehormatan dirimu
dengan pakaian mentaati Allah"

"Oh muslimah
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta"


Sejarah mencatatkan...


Pada suatu hari seorang wanita bernama Zainab yang bergelar Khatibatin-nisa’ telah menemui Rasulullah SAW lalu berkata :

"Aku telah diutus oleh kaum wanita kepada engkau. Jihad yang diwajibkan oleh Allah ke atas kaum lelaki itu, jika mereka luka parah, mereka mendapat pahala. Dan jika mereka gugur pula, mereka hidup disisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki. Manakala kami kaum wanita, sering membantu mereka. Maka apakah pula balasan kami untuk semua itu?"

Sabda Rasulullah SAW :

"Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami serta mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, tetapi sangat sedikit daripada golongan kamu yang dapat melakukannya." 


(Hadis Riwayat Al-Bazzar dan At-Thabrani)





Lirik ada kat atas, warna hijau. Hehehehe...

"Apabila wanita itu telah melakukan Solat 5 waktu, Puasa pada bulannya, Taat pada suaminya, menjaga kemaluannya, akan dikatakan kepadanya ; masuklah kamu ke dalam SYURGA daripada mana-mana pintu yang kamu sukai. " (Riwayat Ibn Majah)

Kau Ditakdirkan Untukku - Episod Satu

0
COM

"Jagung manis! Mari beli jagung manis." si gadis penjual jagung manis memanggil adik-adik sekolah rendah.

Setiap hari, itulah kebiasaannya. Jemu? Memang jemu. Hanya Allah sahaja tempat dia mengadu.

"Adik nak jagung manis?"

"Nak, saya nak jagung manis tiga."

Sambil menuangkan jagung manis panas dalam bekas polistrin kecil, mulut sentiasa basah dengan selawat.

Turun dari rumah, matahari belum naik. Balik ke rumah, matahari sudah terbenam. Hanya kerana mahu mencari duit membantu keluarganya. Dia dan ibu tinggal di rumah usang milik arwah ayah.


Cukup malam ni. Esok pula. Si gadis penjual jagung manis tidur dengan nyenyak.


==================================================


Keesokannya,


"Amira, bangun nak. Dah subuh. Bangun ye. Siap-siap g masjid." kejut ibunya.


Dengan mata yang masih mengantuk, si gadis penjual jagung bangun dari tidur. Menunaikan amanah Allah. Di depannya, sekujur tubuh berpakaian putih sedang menunggu. Tersenyum manis.

"Mak, kejap ye. Amira dah bangun. Mira nak siap-siap kejap mak."

"Cepat sikit Amira. Kita dah nak masuk waktu." pujuk mak dia.


Amira membuka langkah panjangnya. Mencapai tuala lalu ke bilik air. Sekadar gosok gigi dan mandi ala kadar. Usai mandi, dia masuk bilik dan menyarungkan pakaian solat. Lalu, turunlah dua beranak tersebut dalam kegelapan pagi ke masjid yang jaraknya dua tiang lampu jalan.

"Amira bersyukur kepadaMu kerana masih punya ibu yang sayangkan Amira." bisik Amira dalam hati.

==================================================


Pukul 6.30 pagi.
Pagi ini, Amira mengenakan baju kurung merah jambu dengan tudung labuh pink kegemarannya. Dia cukup selesa berpakaian sedemikian.

Setelah siap, Amira ke dapur untuk membantu ibu menyediakan sarapan.

"Ibu masak apa tu?" tanya Mira.

"Masak nasi goreng je. Mira duduk, nanti ibu hidangkan."

"Taknak lah. Tak sampai hati tengok ibu je buat kerja." renget si gadis itu.

Ibunya hanya tersenyum. Hanya Allah sahaja dapat membaca maksud senyuman itu.

==================================================


Pukul 7 pagi.

Amira duduk di tangga rumahnya sambil memakai kasut. Ibu hanya memerhati sahaja si anak dari belakang.

"Ibu, nak salam."

Si ibu menghulurkan tangan tuanya. Berkedut. Ada parut sedikit bekas sengat si keli tempoh hari.

"Ibu, Mira pergi dulu. Nanti habis sekolah, Mira balik. Kita makan sama-sama ye ibu." kata si gadis penjual jagung manis sambil melemparkan senyuman manis.

Jika ayahnya masih ada, pasti Amira tidak bersusah-susah begini untuk mencari duit. Tapi, dia pasrah dan akur kehendak takdir. Ayah kesayangan pergi dahulu sebelum sempat dia menghadiahkan kejayaan.


Sambil berjalan, fikirannya melayang sekali lagi.

Peristiwa kembali mengimbau bilamana dia menduduki peperiksaan akhir semester, tahun akhir pengajiannya. Kertas terakhir, subjek Applied Calculus. Dia sudah masuk setengah jam ke dewan peperiksaan, apabila tiba-tiba pensyarah, Puan Aini memasuki dewan peperiksaan dan terus melulu kearahnya.

Amira tercengang.

Puan Aini memegang tangan Amira yang sejuk itu. Matanya memandang tepat kearah mata gadis tersebut seperti ingin meluahkan sesuatu yang berat.

Amira perasan, hatinya berdebar. "Ya Allah, selamatkanlah aku dan keluargaku."

"Amira, mari ikut saya sekejap. Saya mahu bercakap dengan awak."

Amira hanya mengikut jejak langkah Puan Aini kehadapan dewan peperiksaan.

Ada mata yang ralik melihat mereka, ada yang asyik dengan soalan.

"Amira, saya harap awak dapat bersabar."

"Kenapa puan?" hatinya gundah gulana. Seperti ada sesuatu yang buruk berlaku.

"Amira, ayah awak baru excident. Dia excident masa dalam perjalanan ke sini. Dia datang sebab nak amik awak."

Hatinya remuk, hancur berkecai. Si gadis tersebut jatuh terduduk.

Dewan senyap. Awan gelap dan mendung. Bagai mengerti perasaan Amira.

"Puan, macam mana keadaan ayah Mira?" tanya Amira dalam tangisan yang sedu.

Puan Aini mendakap Amira. Dia faham, mengerti benar perasaan gadis itu.

"Puan bagi pilihan kepada kamu. Habiskan paper ni dahulu atau kamu boleh balik sekarang, selepas semuanya selesai baru datang u balik untuk selesaikan exam kamu."

Itu pilihan yang diberikan kepada Amira. Berat mahu memilih. Dia sudah tidak berdaya mahu menyiapkan peperiksaan ni, tapi dia tak sanggup meninggalkan dewan peperiksaan dengan hanya berbaki satu kertas lagi.

Mahu tidak mahu, rela tidak rela. Dia kembali ke meja untuk menghabiskan sisa-sisa jawapan. Harinya gelap, tiada lagi sinaran. Dalam tangisan, dia menyiapkan baki-baki soalan. Puan Aini berdiri di tepinya, memerhati dan berjaga-jaga agar Mira tidak pengsan ataupun pitam.


"Ya Allah, aku terima qada' dan qadarMu. Semoga aku kuat menghadapi musibah ini."

==================================================


Sampai sahaja di rumah, dilihat sanak saudara ramai mengelilingi rumahnya. 

Langkah dibuka, masuk ke dalam rumah. Dilihat sekujur tubuh berbalut kain putih di ruang tamu. Siap dikafankan. Cuma muka dibiarkan. Sengaja tidak dibungkus semua kerana menunggu Amira pulang.

Lemah, hampir jatuh. Tiada upaya mahu bergerak.

"Ya Allah, aku berserah kepadaMu."

Langkah longlai diatur, mendekati tubuh ayahnya. Dengan air mata bercucuran, si gadis mencium dahi ayahnya untuk kali terakhir. Air mata laju sahaja turun. Selebat hujan diluar.

"Mana ibu? Saya nak tengok ibu saya."


Dia melihat sekeliling. Ternampak ibunya sedang membaca surah yasin di bucu rumah. Si gadis merapati ibunya. Sang ibu perasan lalu mendongak, melihat siapakah gerangan.

"Amira Jannah binti Ahmad Hilmi. Sekarang Mira dah jadi anak yatim. Susah senang, hanya kita berdua. Ibu redha dengan pemergian ayah. Jadi, ibu mahu Mira juga redha dengan Qada' dan Qadar yang sudah ditetapkan Allah."

Amira hanya mengangguk. Tapi, masih ada lagi sendunya.


==================================================


Bertahun sudah berlalu. Sekarang dia tabah menjalani hidup sebagai anak yatim. Pilu, memang pilu. Sedih, tersangat sedih. Tapi hati si gadis penjual jagung manis sangat tabah. Dia juga yang menginspirasikan semangatnya kepada ibu tika ibu bersedih.

Sampai sahaja di hadapan sekolah, dia terus menuju ke gerai kecilnya bawah pokok.


Menyiapkan segala kelengkapan untuk berjual. Dapur dipanaskan, tin susu dibuka, jabung direbus, bekas polistrin di buka. Siap!

"Ya Allah, murahkan rezekiku hari ini."


Sambil menunggu segalanya siap, Amira mengeluarkan phone dia. Mahu mendengar lagu. Dia menekan butang phone, lalu terpapar lagu Kau Ditakdirkan Untukku nyanyian Inteam feat Suhaimi & Aden edCoustic. Lalu jarinya melirik menekan butang play.

Terucap syukurku
Aku memilihmu
Tuk menjadi teman hidup setia selamanya
Belahan hati ini
Kini telah terisi
Aku dan dirimu mengikat janji bahagia

Dan berlayarlah kita renda keluarga
Merentas hidup bersama
Aku bahagia ku dipertemukan belahan jiwaku

Tuhan persatukan kami untuk selamanya
Hingga bahagia disurgaMu
Pegang tanganku, tataplah mataku
Engkau ditakdirkan untukku

Tenang menyelubungi dirinya.

==================================================


Jam 12.45 tengah hari.

Berlumba-lumba sang anak kecil keluar dari sekolah. Ada yang darjah satu, ada yang darjah dua, sama sahaja darjah enam. Bila disebut budak-budak, perangai pasti seperti budak lagi.

"Kak mira comel! Comel la akak ari ni! Nak jagung satu. Nah duit." si Haikal menghulurkan  RM1 kepada Amira. Mira tersenyum. Sebelum mencedok jagung, sempat lagi si Mira mencubit pipi montel budak tu. 


Halkal sahaja tempat di bermanja. Sudah dianggap sebagai adik kandung. Budak tembam tu, bersekolah darjah dua, anak kepada sepasang guru. Setiap hari, kelas habis pukul 12.45, tapi budak kecil tu terpaksa menunggu sehingga pukul 2 baru ibu/ayahnya datang ambil. Amira je peneman Haikal dikala sunyi. Pernah sekali tu, Haikal kata nak jadi adik Amira. Terkejut, sebak. Ada juga yang sayangkan dirinya.

Penat melayan karenah budak-budak. Habis untuk sesi kali ini, sambil dia menyusun barang-barang. Datang seorang lelaki.

"Akak, jagung manis ada lagi?" tanya suara itu.

"Maaf la adik, jagung dah habis tadi lagi." jawab Amira tanpa berpaling. Tapi, saat itu dia pasti. Ada sesuatu mengganggu perasaannya. Tapi, dia tidak mudah mengalah. Tetap ego, tak mahu berpaling.

"Oh, ok akak. Tq ye akak." jawab si suara lalu berlalu pergi.

Amira berpaling, hanya gambaran belakang mampu ditatap. Hatinya berdebar.

"Ya Allah, kenapa aku berdebar?"






Bersambung...